ΕΛΛΑΔΑ

Πώς η μελέτη των γεωμαγνητικών πεδίων αποκαλύπτει την αλήθεια πίσω από τις βιβλικές αφηγήσεις

Τα αρχαία ερείπια αφηγούνται μόνο ένα μέρος της ιστορίας των επικών πολιορκιών και κατακτήσεων που αναφέρονται στην Εβραϊκή Βίβλο. Τώρα, μια διεθνής ομάδα ερευνητών χρησιμοποιεί μια νέα τεχνολογία χρονολόγησης για να επαληθεύσει ή όχι, τις αναφορές αυτές.

Συγκεκριμένα, μια διεθνής επιστημονική ομάδα με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο, χρονολόγησε με ακρίβεια 21 στρώματα καταστροφής σε 17 αρχαιολογικούς χώρους στο Ισραήλ, ανακατασκευάζοντας την κατεύθυνση ή/και την ένταση του γήινου μαγνητικού πεδίου που καταγράφηκε στα καμένα ερείπια. Τα νέα δεδομένα επαληθεύουν τις βιβλικές αναφορές για τις στρατιωτικές εκστρατείες των Αιγυπτίων, των Αραμαίων, των Ασσυρίων και των Βαβυλωνίων, εναντίον των βασιλείων του Ισραήλ και της Ιουδαίας.

Για να κατανοήσουν τον μηχανισμό του γήινου μαγνητικού πεδίου, οι γεωφυσικοί παρακολουθούν τις μεταβολές του κατά τη διάρκεια της ιστορίας. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούν αρχαιολογικά ευρήματα που περιέχουν μαγνητικά ορυκτά τα οποία, όταν θερμαίνονται ή καίγονται, καταγράφουν το μαγνητικό πεδίο τη στιγμή της φωτιάς. Έτσι, σε μια μελέτη του 2020, οι ερευνητές ανακατασκεύασαν το μαγνητικό πεδίο όπως ήταν στις 9 του μήνα Αβ, το 586 π.Χ., την εβραϊκή ημερομηνία της καταστροφής του Πρώτου Ναού και της πόλης της Ιερουσαλήμ από τον Ναβουχοδονόσορα και τον στρατό του.

Χρησιμοποιώντας αρχαιολογικά ευρήματα που ανακαλύφθηκαν σε 17 τοποθεσίες σε όλο το Ισραήλ, μαζί με ιστορικές πληροφορίες από αρχαίες επιγραφές και βιβλικές αναφορές, οι ερευνητές κατάφεραν να ανακατασκευάσουν τα μαγνητικά πεδία που καταγράφηκαν σε 21 στρώματα καταστροφής. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν τα δεδομένα για να αναπτύξουν ένα νέο αξιόπιστο επιστημονικό εργαλείο για την αρχαιολογική χρονολόγηση.

(Itamar Ben-Ezra)

Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν, για παράδειγμα, ότι ο στρατός του Αραμαίου βασιλιά Χαζαήλ, που αναφέρεται για πρώτη φορά στο Βιβλίο των Βασιλέων, ήταν υπεύθυνος για την καταστροφή πολλών πόλεων, συμπεριλαμβανομένων των Tel Rehov, Tel Zayit και Horvat Tevet.

«Δεδομένου ότι έχουμε μια πολύ μεγάλη βάση δεδομένων, μπορούμε να συγκρίνουμε πολλές διαφορετικές τοποθεσίες σύμφωνα με το μαγνητικό σήμα και με αυτόν τον τρόπο να φτάσουμε σε μια πολύ ακριβή μέθοδο χρονολόγησης», δήλωσε στο Reuters ο Γιόαβ Βάκνιν, ερευνητής στο Ινστιτούτο Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ.

Όσον αφορά τη σύγχρονη εφαρμογή της, ο Βάκνιν είπε ότι το μαγνητικό πεδίο και η δραστηριότητά του είναι ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες και η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να προβλεφθεί πώς το μαγνητικό πεδίο θα αλλάξει και θα συμπεριφερθεί στο μέλλον.

Η πρωτοποριακή διεπιστημονική μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «PNAS».

 

Σχετικά άρθρα

ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, συνέχισε την πολυήμερη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, με ομιλία σε πολιτιστική εκδήλωση στο Λονγκ Άιλαντ την Κυριακή, όπου...

ΚΟΣΜΟΣ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν εκτίμησε ότι πρέπει να «ξανασκεφτούμε τη σχέση μας με τη Ρωσία» μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και ζήτησε «μια...

ΚΟΣΜΟΣ

Οι ηγέτες των κομμάτων του αμερικανικού Κογκρέσου ανακοίνωσαν χθες Κυριακή πως κατέληξαν σε συμφωνία που προβλέπει βραχυπρόθεσμη παράταση του υπό εκτέλεση προϋπολογισμού του ομοσπονδιακού...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο περιθώριο των εργασιών της 79ης γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ με τον πρίγκιπα-διάδοχο του Κουβέιτ, τον σεΐχη Σαμπάχ Αλ...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr

Exit mobile version