LAST UPDATE

Σταϊκούρας: Μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών το 2022 από τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παρίσταται στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025», Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Την εκτίμηση ότι από το 2022 και μετά θα υπάρξει στην Ελλάδα δημοσιονομικός χώρος για μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών εξέφρασε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε από το βήμα του «Thessaloniki Helexpo Forum» της 85ης ΔΕΘ ότι ο δημοσιονομικός αυτός χώρος θα αξιοποιηθεί κυρίως «για μειώσεις, ακόμα περισσότερο, των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, ιδίως στη μεσαία τάξη και τα χαμηλότερα εισοδήματα, αλλά και για την άσκηση οικονομικής πολιτικής στην υγεία και στην παιδεία».

Η τοποθέτηση έγινε κατά τη διάρκεια συζήτησης, στην οποία την αξιωματική αντιπολίτευση εκπροσώπησε η τομεάρχης Οικονομικών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Εφη Αχτσιόγλου, παρουσία και εκπροσώπων παραγωγικών φορέων.
Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε αναλυτικά:

«Η δημοσιονομική ευελιξία θέλει υπευθυνότητα, σοβαρότητα, ρεαλισμό, διορατικότητα και μετριοπάθεια. Αξιοποιούμε τη δημοσιονομική ευελιξία με αναπτυξιακά μέτρα, κυρίως με μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, εκ των οποίων οι περισσότερες έχουν μόνιμα χαρακτηριστικά. Παράλληλα, έχουμε μια λογική δημοσιονομική προσαρμογή που προέρχεται -και θα προέλθει- αποκλειστικά και μόνο από τους υψηλούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης (…) Αυτό σημαίνει δημοσιονομική προσαρμογή το 2022, πιθανότατα με πρωτογενή ελλείμματα και το συγκεκριμένο έτος και με πρωτογενή πλεονάσματα ρεαλιστικά από το 2023.

Οταν τότε συμφωνήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τους καινούργιους δημοσιονομικούς κανόνες (…), ο δημοσιονομικός χώρος θα σας πω με σχετική βεβαιότητα ότι θα υπάρξει (…) Με ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα, έχουμε από το 2022 και μετά δημοσιονομικό χώρο, ο οποίος θα πάει κυρίως για μειώσεις, ακόμα περισσότερο, των φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, κυρίως στη μεσαία τάξη και τα χαμηλότερα εισοδήματα, αλλά και για άσκηση οικονομικής πολιτικής και στην υγεία και στην παιδεία.
Kατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας και σε σχόλιο της κυρίας Αχτσιόγλου για την ανάγκη δημιουργίας μιας συμπεριληπτικής οικονομίας, υπογράμμισε ότι αισθάνεται «αυτοπεποίθηση ως ελληνική κυβέρνηση, γιατί πολλά από όσα ειπώθηκαν πριν από τις εκλογές τα βιώνουν οι πολίτες θετικά στο πορτοφόλι τους».

Μεταξύ άλλων, ανέφερε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% και του φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα από 22% στο 9% για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, τη μείωση προκαταβολής φόρου, αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών κατά 4%, την κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης το 2021 και το 2022, τη μείωση του ΦΠΑ κ.λπ. «Αυτά αφορούν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, κυρίως όμως τη μεσαία τάξη», υπογράμμισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ 

ΠΗΓΗ : IEFIMERIDA.GR

ΔΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Copyright © 2020 Updatetimes.gr

Exit mobile version