Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΟΣΜΟΣ

«Το στυπόχαρτο και το μελάνι»: Γιατί ο… Στάλιν δυσκολεύει τον Πούτιν στην κατάληψη του Κιέβου

Το «δόγμα Στάλιν» φαίνεται να δυσκολεύει τον Βλαντίμιρ Πούτιν για την κατάληψη του Κιέβου όπως εξηγεί ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ Γιάννης Παλιούρας…

Καταρχάς η ίδια η μορφολογία του Κιέβου βοηθάει τους υπερασπιστές του. Την πρώτη μέρα της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, οι Ρώσοι καταλαμβάνουν αστραπιαία το αεροδρόμιο Αντόνοφ. Εντούτοις, αν και βρίσκονται μόλις 25 χιλιόμετρα από το κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας, αμέσως ξεκινάνε τα προβλήματα. Την επόμενη μέρα βρίσκουν ανατιναγμένη τη γέφυρα του ποταμού Ιρπίν. Παράλληλα, οι ουκρανικές δυνάμεις πλημμυρίζουν με υπερχείλιση τον ταμιευτήρα του Κιέβου μετατρέποντας σε έναν απέραντο βάλτο όλη την περιοχή βόρεια της πρωτεύουσας, με συνέπεια κανένα μηχανοκίνητο όχημα να μην μπορεί να περάσει από την περιοχή, άρα σφραγίζουν το ένα μέτωπο.

Παράλληλα, το Κίεβο έχεις ποταμούς που διακλαδώνονται και γέφυρες που μπορούν να καταστραφούν και αποτελούν σημείο παγίδα για μια προελαύνουσα δύναμη. Και όχι μόνο αυτό. Μαζί με τις γέφυρες, τα ποτάμια και τα πάρκα υπάρχουν βιομηχανικές περιοχές, υπάρχουν λίμνες που σε διάφορα σημεία αποκόπτουν περιοχές ολόκληρες, ενώ οι περιοχές κατοικίας εναλλάσσονται με μεγάλες βιομηχανικές ζώνες, εύκολα υπερασπίσιμες.

Πρόκειται για ένα δόγμα που είχε θέσει ο ίδιος ο Γιόζεφ Στάλιν μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στον απόηχο της γερμανικής εισβολής για τον ανασχεδιασμό και την υπεράσπιση της πόλης. «Θέλω μια πόλη που θα απορροφά τους εισβολείς όπως το στυπόχαρτο απορροφά το μελάνι». Φαίνεται ότι το δόγμα Στάλιν πέτυχε, με πλήρη αξιοποίηση της μοναδικής μορφολογίας της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Σε ό,τι αφορά την Οδησσό, νοτιοδυτικά, οι ρωσικές δυνάμεις σφίγγουν την τανάλια. Το Νικολάεφ είναι σκληρό για να καταληφθεί, οπότε οι Ρώσοι κινήθηκαν περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια προκειμένου να βρουν γέφυρες, ή σημείο που να είναι δυνατή η γεφύρωσή του από το μηχανικό. Οι ουκρανικές γέφυρες είχαν ανατιναχθεί, οπότε το ρωσικό μηχανικό κατασκεύασε πλωτές γέφυρες με τις οποίες πέρασαν στην απέναντι όχθη, αλλά οι μάχες με τους Ουκρανούς μαίνονται και προσπαθούν να τους απωθήσουν για να μην φτάσουν στην Οδησσό. Ωστόσο, ακόμα υπάρχουν σημαντικά εμπόδια για τους Ρώσους στο δρόμο προς την ουκρανική πόλη, δυο ταμιευτήρες ύδατος όπου λόγω μεγάλου πλάτους δεν μπορεί να γεφυρωθούν εύκολα από το ρωσικό μηχανικό και πρέπει να επίσης παρακαμφθούν.

Υπάρχουν αναφορές ότι πριν από λίγο ρωσικά πολεμικά πλοία ξεκίνησαν ναυτικό βομβαρδισμό στα παράλια δυτικά της Οδησσού, είδη η οποία εάν επιβεβαιωθεί σημαίνει ότι έχουν πλησιάσει σε απόσταση 20 χιλιόμετρων από τις ακτές. Ο ναυτικός βομβαρδισμός παρακτίων οχυρωμένων θέσεων θεωρείται το πρώτο βήμα ενόψει αποβατικής ενέργειας.

Σχετικά άρθρα

ΚΟΣΜΟΣ

Οι ρωσικές δυνάμεις χτύπησαν το Χάρκοβο, την δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Ουκρανίας, το βράδυ, πλήττοντας πολυώροφο κτιριακό συγκρότημα διαμερισμάτων, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης Ολεχ...

ΚΟΣΜΟΣ

Οι δικηγόροι γυναικών που κατηγορούν για βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις τον Μοχάμεντ αλ Φαγέντ έλαβαν «περισσότερα από 150 νέα αιτήματα» για πληροφορίες εκ μέρους...

ΚΟΣΜΟΣ

Η σύνθεση της γαλλικής κυβέρνησης στη Γαλλία υπό τον πρωθυπουργό Μισέλ Μπαρνιέ ανακοινώθηκε το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, με ορισμένα ονόματα να ξεχωρίζουν για τις...

ΚΟΣΜΟΣ

Το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Hamas ανακοίνωσε το Σάββατο 21/9 τον καθιερωμένο απολογισμό των θυμάτων στον παλαιστινιακό θύλακα, από την έναρξη του πολέμου...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr